The Pediatric Nutrition Guidelines (Birth to Six Years) for Health Professionals were developed by ODPH Family Health Nutrition Advisory Group members.
This document outlines credible, evidence-based guidelines and potential nutrition risks (red flags) for feeding healthy, full-term infants and children up to six years.
2025 Pediatric Nutrition Guidelines
This updated version offers more extensive recommendations that build on those presented in the 2019 version in the following areas:
- Introducing common food allergens
- Promotion of breastfeeding
- Food textures and baby-led weaning
- Responsive feeding and fostering a positive relationship with food
- Vegan and vegetarian eating, including plant-based beverages
- Challenges related to food insecurity
In addition, this document provides information on the following topics:
- Expressed breastmilk
- Infant formula
- Growth monitoring
- Vitamin D and iron
- Fish consumption and methylmercury
- Food allergies
- Choking prevention
- Family mealtimes
- Vegetarian and vegan eating
- Resources for parents
If you have any questions, your local public health unit may be able to provide further assistance. For more information please contact us via email at info@odph.ca.
These resources may be used and reproduced without permission for non-commercial purposes, provided that the appropriate credit is given to ODPH, the material remains in context, and in not altered in any way.
Les lignes directrices sur l’alimentation pédiatrique (de la naissance à six ans) à l’intention des professionnels de la santé ont été développées par les members du Family Health Nutrition Advisory Group des DSPO.
Ce document présente des lignes directrices crédibles et fondées sur des données probantes et des risques nutritionnels potentiels (signaux d’alarme) pour l’alimentation des nourrissons nés à terme et en santé et des enfants jusqu’à six ans.
Cette version mise à jour propose des recommandations plus complètes qui s'appuient sur celles présentées dans la version 2019 dans les domaines suivants :
- Introduction des allergènes alimentaires courants
- Promotion de l'allaitement maternel
- Textures des aliments et l’approche de sevrage dirigée par le nourrisson
- Alimentation sensible aux besoins de l’enfant et promotion d'une relation positive avec la nourriture
- Alimentation végétalienne et végétarienne, y compris les boissons à base de plantes
- Difficultés liées à l'insécurité alimentaire
De plus, ce document fournit des informations sur les sujets suivants :
- Lait maternel exprimé
- La préparation pour nourrissons
- Surveillance de la croissance
- Vitamine D et fer
- Consommation de poisson et méthylmercure
- Allergies alimentaires
- Prévention de l'étouffement
- Repas en famille
- Alimentation végétarienne et végétalienne
- Ressources pour les parents
Pour de plus amples renseignements, contactez nous par courriel au info@odph.ca.